Wat is het verschil tussen een hybride en een volledig electrische warmtepomp?

23/10/2023
leestijd
In dit artikel:
In de zoektocht naar duurzamere en efficiëntere manieren om onze huizen te verwarmen, zijn warmtepompen steeds populairder geworden.

Hybride vs. volledig Elektrische warmtepompen: welke is geschikt voor jouw huis?

 

In de zoektocht naar duurzamere en efficiëntere manieren om onze huizen te verwarmen, zijn warmtepompen steeds populairder geworden. Ze bieden een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmingssystemen op basis van fossiele brandstoffen. Twee veelvoorkomende types warmtepompen die vaak met elkaar worden vergeleken, zijn hybride warmtepompen en volledig elektrische warmtepompen. In deze blog gaan we dieper in op het verschil tussen deze twee systemen en helpen we je beslissen welke het beste past bij jouwbehoeften en woning.

 

Hybride warmtepompen: de beste van twee werelden

 

Hybride warmtepompen combineren het beste van zowel de traditionele verwarmingssystemen als warmtepomptechnologie. Ze werken samen meteen bestaande cv-ketel om de warmte in huis te reguleren. Op koudere dagen, wanneer de warmtepomp mogelijk minder efficiënt is, springt de cv-ketel bij om voldoende warmte te leveren. Dit systeem is ideaal voor huizen die nog niet volledig geïsoleerd zijn of voor huiseigenaren die nog niet volledig willenoverstappen naar een elektrisch systeem. Hybride warmtepompen verminderen deCO2-uitstoot aanzienlijk en helpen bij het verlagen van de energierekening.

 

Voordelen van hybride warmtepompen:

 

1. Kostenbesparend: Hybride systemen zijn vaak goedkoper in aanschaf en installatie dan volledig elektrische warmtepompen.

2. Flexibiliteit: Werkt zowel met het bestaande verwarmingssysteem als met de warmtepomp, wat betekent dat het huis altijd warm blijft, zelfs op koude dagen.

3. Energiezuinig: Vermindert het energieverbruik en deCO2-uitstoot aanzienlijk in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.

 

Volledig elektrische warmtepompen: De toekomst van verwarming

 

Volledig elektrische warmtepompen, daarentegen, zijn ontworpen om volledig onafhankelijk te werken van fossiele brandstoffen. Ze halen warmte uit de buitenlucht, grondwater of de bodem en zetten deze om in warmte voor het huis. Deze warmtepompen zijn bijzonder efficiënt in goedgeïsoleerde woningen, omdat ze continu warmte leveren, zelfs in extreem koude weersomstandigheden.

 

Voordelen van volledig elektrische warmtepompen:

 

1. Milieuvriendelijk: Produceert geen directe uitstoot van broeikasgassen en draagt significant bij aan het verminderen van deCO2-voetafdruk.

2. Energie-efficiënt: Heeft een hoog rendement en kan de energierekening aanzienlijk verlagen, vooral in goed geïsoleerde huizen.

3. Duurzaam: Maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wordt verminderd.

 

Hoe kies je het juiste systeem?

Het kiezen tussen een hybride en volledig elektrische warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals de isolatie van je huis, het beschikbare budget en je bereidheid om volledig over te stappen naar elektrisch. Het is belangrijk om een professionele energieadviseur te raadplegen om te bepalen welk systeem het beste past bij jouw behoeften en woning.

 

In de strijd tegen klimaatverandering spelen zowel hybride als volledig elektrische warmtepompen een cruciale rol. Beide systemen bieden duurzame oplossingen om onze huizen te verwarmen en dragen bij aan een groenere toekomst. Door bewust te kiezen voor een warmtepomp, draag je niet alleen bij aan het verminderen van je eigen ecologische voetafdruk, maar ook aan het creëren van een duurzamere wereld voor de generaties na ons.

Slimme opties met De Duurzaamste Bouwer

Voor isolatie is een landelijke subsidie beschikbaar. Als je met de ISDE-subsidie één maatregel toepast, krijg je tot 15% van de kosten terug en als je er twee laat doen zelfs tot 30%. Wij kijken met je mee naar de mogelijkheden

Vraag een offerte aan